Reflectie

Doel

Met dit project hebben we onderzocht wat de mogelijkheden zijn met de Structure Sensor. Dit is een nieuw soort 3D scanner die via een iPad bediend kan worden. Hij scant naast geometrische informatie ook kleur. Omdat het apparaat nog vrij nieuw is en er nog weinig over bekend is hebben we de mogelijkheden onderzocht. 

Deze mogelijkheden worden onderzocht aan de hand van een project van Maaike Rozenburg. Dit borduurt voort op de projecten die vorig jaar bij de minor waren. Vorig jaar hebben ze een Japans theekopje gescand en uitgeprint. Dit jaar wordt het uitgebreid met attributen die in de tijd van het theekopje hebben bestaan. Namelijk de ruimte waarin hij werd gebruikt, de theetafel waarop hij werd neergezet en de schaal en theepot die in die tijd werden gebruikt. Deze gebruiksvoorwerpen en ruimtes hebben verschillende groottes en zijn daardoor geschikt om te kijken wat de Structure Sensor momenteel kan en niet kan.

Kort samengevat hebben we ondervonden dat de Structure Sensor vooral kleine voorwerpen goed kan scannen. Het is echter vrij lastig om deze .obj files achteraf nog aan te passen, zonder de kleurinformatie te verliezen. 

Structure Sensor

De Structure Sensor is de eerste iPad 3D scanner. Via een klem-mechanisme kan je hem op je iPad zetten en met een kabel verbind je het apparaat met je iPad. Via meegeleverde software kan je dan objecten scannen die een 3D model vormen op de iPad. Het werkt via twee infrarood LEDs die samen met een camera diepteinformatie en kleur opslaan over de objecten. Als het hele object is ingescand kan met de software een render worden gemaakt, waarna je de scan kan bekijken en manipuleren op het scherm. 

Voordelen en Nadelen

Tijdens het scannen van de verschillende objecten zijn we achter de sterke en minder sterke punten van de Structure Sensor gekomen. Ten eerste is de scanner vooral goed met objecten van ongeveer 200 tot 300cm3. Grotere objecten worden heel grof en met weinig detail gescand. Ook de scans van ruimtes zijn voorlopig nog onbruikbaar. Echter de objecten kunnen ook niet te klein zijn. De scanner kan alleen objecten scannen die een diameter van 1cm of groter hebben. Ook schalen en kopjes worden hierdoor moeilijk omdat de software de dikte van de wand niet wilt scannen.

De Structure Scanner kent ook voordelen. De scans van 300cm3 nemen de details zoals bultjes en subtiele randjes goed over. Ook de kleur van de voorwerpen is erg goed gescand. Daarnaast zijn voor de grotere objecten de verhoudingen en de maatvoering bijna 1:1. De scanner is daardoor erg geschikt om ruimtes snel met goede maten in te scannen. De software heeft echter nog veel haken en ogen en er is daarom nog veel verbetering mogelijk.

Waterketel

Deze waterketel uit het Boijmans Museum is uit dezelfde tijd als het theekopje. De scan van de waterketel was qua kleur en motief vrij goed gelukt.

De hendel was echter maar deels gescand. Dit heeft te maken met de threshold van de scanner. Het was mogelijk om dit achteraf nog toe te voegen

Bord

Dit porseleinen bord heeft het huwelijkswapen van François de Vicq. Deze hebben we gescand bij het Amsterdam Museum. 

Het motief en de kleur waren erg goed gelukt. Zelfs de imperfecties van de schaal waren te zien. De scanner had alleen moeite met het scannen van de dikte van de schaal. Hierdoor was het met nabewerking erg lastig om de bodem van de schaal goed te krijgen. 

Klaptafel

De klaptafel komt ook uit de collectie van het Boijmans Museum. De tafel heeft een motief aan de voorkant en het blad kan draaien. Hierdoor was het in de tijd goed op te bergen. De scanner kon in groffe lijnen de vorm van de tafel scannen. Details vielen weg en het schilderwerk werd erg vaag. Echter als we details scande kwamen deze er wel goed uit. Dit was dus meer een software dan een hardware probleem met de scanner.

Herengracht 476

Dit pand aan de Herengracht kent een hele geschiedenis en is waarschijnlijk de plek geweest waar vroeger het theekopje werd gebruikt samen met de andere attributen. We hebben geprobeerd verschillende kamers in te scannen. Het enige bruikbare waren de goede dimensies. De scan had veel gaten en scande het glas niet waardoor dit ook gaten werden. De kleurinformatie was ook helemaal verloren gegaan. Het was een soort grot geworden.

De kamer was te groot, met te veel glas en de vloer was bedenkt met te veel meubelen.

_DSC0058

Be Sociable, Share!

    Comments are closed.