De laatste loodjes

We zijn de laatste week ingegaan, nog maar 2 dagen tot de Science Fair op dinsdag 28 oktober. En dit betekend dat alles nu zo onderhand wel afgerond moet worden.

science_fair

Tijdens de afgelopen dagen hebben we ons vooral bezig gehouden met de mogelijkheden rondom het 3D-printen van de verschillende objecten. We hebben contact gezocht met 123D b.v. voor het printen van de schaal. We hadden in eerste instantie het idee om deze in papier te gaan printen, zodat er ook verschillende kleuren te zien zijn. Dit is alleen niet mogelijk omdat de schaal overhangende rande heeft en dit is niet printbaar met deze machine. Deze gaat daarom geprint worden met ”sandstone”, een andere manier om met kleur te printen.

Vanwege het budget hebben we ervoor gekozen om maar een pizzapunt van de schaal te gaan printen in plaats van het hele voorwerp. Dit zou namelijk veel te veel gaan kosten als het 1:1 geprint zou worden en met een kleinere schaal zou het motief op de schaal verloren gaan. Door een klein deel van de schaal wel op ware grote te printen zou dit verholpen kunnen worden omdat de kleuren en details dan goed naar voren komen.

We verwachten dat de print op maandag of dinsdagmorgen af is zodat we deze op de Science Fair kunnen tentoonstellen.

FQ9RC0ZH2WEM4CX.LARGE

(Voorbeeld van een sandstone print.)

We zullen de complete schaal natuurlijk ook presenteren zodat ook goed duidelijk is hoe je met de Structure Sensor een redelijke replica kan maken, als je alleen naar de globale vorm kijkt. We gaan dit doen door middel van de schaal 1:1 te frezen. De twee scans, een van de onderkant en een van de bovenkant, zijn aan elkaar gemaakt in een modelleerprogramma en deze wordt zonder aanpassingen geprint. Hierdoor zijn eventuele imperfecties of afwijkingen goed zichtbaar. Door de 3d-sandstone print en het gefreesde model naast elkaar te leggen hopen we een goed beeld te creëren van dit oude voorwerp.

Hiernaast zijn we ook bezig geweest met de tafel. We hebben nu besloten om de tafel in stereo lithografie printer te gaan printen. Op deze manier kunnen de scharnieren er meteen in worden geprint zodat de tafel sinds jaren weer kan kantelen. Het modeleren gaat alleenn niet heel goed en op dit moment hebben we nogal moeite om het model volledig en printbaar te maken. Het tafelblad zou nu wel geprint kunnen worden alleen de poot met de twee scharnieren lukt niet om het een geheel te maken. Als we hem nu voor 5 uur afhebben kan hij morgen klaar zijn. We zijn dus nu hard aan het proberen om dit te realiseren.

Theepot

Ten derde en vierde hebben we de theepot en de kamer nog. De theepot laten we maar zoals hij is. Het resultaat dat we al hadden staat hierboven afgebeeld, de scan met het ertussen-gemodelleerde hengsel. We vonden het een te lastig object om te gaan printen omdat er veel risico’s aan vast zitten. Vanwege het budget zou 1:1 printen weer veel te duur zijn, dus dan zou je hem 1:3 of 1:4 moeten printen. Dit resulteert alleen in een heel klein mini theepotje die waarschijnlijk niet eens meer definieerbaar is met het blote oog. We hebben er daarom voor gekozen om het maar hierbij te laten. Wel is het idee om tijdens de Science Fair met behulp van het programma Augment wel de theepot op de iPad (of op iPhones van bezoekers) tevoorschijn te toveren met behulp van Augment codes. Dit is een soort van QR-code die je zelf kan samenstellen. Wanneer deze dan wordt gelezen door een apparaat waar de app Augment op staat, krijg je het bijbehorende object te zien op je scherm en je kan deze dan roteren en in- en uit-zoomen om beter te bekijken.

0426_james_1200-660x440

Een voorbeeld van hoe de app Augment werkt, een kleine James May van Top Gear in je handen

Hetzelfde idee gaan we ook toepassen op de scans van de kamer. Met deze scans was namelijk niet veel mogelijk, uit ‘de als grot-uitziende scans’ was niets op te maken en het zou pure geldverspilling zijn om dit op een kleinere schaal te 3D-printen. We gaan deze scans daarom met de app Augment laten zien door ook hiervoor een code te maken. Op deze manier kunnen de bezoekers nog wel zien wat het resultaat was van dit deel van het project en krijgen ze een beeld van hoe een eventuele print eruit had kunnen zien.

Hieronder zetten we een testje neer van een Augment code, we laten hier die van de schaal zien. Door de app ‘Augment’ te installeren vanuit de Apple Store en deze code te scannen met uw iPhone/iPad, zou de 17de eeuwse schaal (hopelijk) op uw scherm moeten verschijnen.

QR_Schotel

Als we ondertussen genoeg interesse hebben opgewekt nodigen we iedereen die dit leest van harte uit morgen 28 oktober om tussen 12:30 en 15:00 naar de Sience Fair op de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft te komen. Het adres is Landbergstraat 15, 2628CE Delft en de tentoonstelling zal plaatsvinden in de kelder (in het midden van de hal naar beneden.)

Misschien tot morgen!

Groetjes 😀

Be Sociable, Share!

    Comments are closed.