Work in progress

Hoi,

Na wat tests op de faculteit zijn we afgelopen donderdag (02/10) en vrijdag (03/10) met het echte werk begonnen.

Donderdagochtend werden we verwacht in het Boijmans van Beuningen te Rotterdam om daar met de Structure Sensor twee museumobjecten te scannen die gebruikt zijn tijdens het drinken van de thee uit het kopje dat Maaike Rozenburg gebruikt voor haar Smart Replica’s project. Nadat we kennis gemaakt hebben met Alexandra van Dongen, conservator van het museum, zijn we aan de slag gegaan.

Eerste object voor de scan is een begin achttiende-eeuwse theetafel (1700), een prachtig bewaard gebleven stuk met schildering van een theedrinkend gezin. Meer info: http://collectie.boijmans.nl/nl/collection/b-261-%28kn-v%29

Als tweede is de ketel waaruit de thee destijds geschonken werd aan de beurt. Vervaardigd in de tweede helft van de achttiende eeuw (1750) met zwart- en goudkleurige verf als decoratie. Meer info: http://alma.boijmans.nl/nl/object/OM%20939%20a-b%20%28KN&V%29/

Het scannen verliep soepel. Enige experimenten waren nodig om de meest optimale scan te krijgen door middel van de juiste lichtval en ondergrond. Zie hier het resultaat van de ketel, we zijn erg tevreden!

photo 2

Daarna nog een korte blik geworpen in het museum zelf, waar het ook Japanse theekopje met onderschotel te zien is. Na wat overleg met Maaike, vonden we dit een uiterst geslaagde dag.

Theekop_OnderschotelOverlaB

De tweede locatie was aan de Gouden Bocht in Amsterdam. Om preciezer te zijn: Huis De Vicq, Herengracht 476. Gebouwd in de zeventiende eeuw (1670) en een aantal keren gerenoveerd is het bewoond geweest door verschillende families, en zelfs even een studentenhuis geweest (!).

Nu is het in het bezit van vereniging Hendrick de Keyser, vruchtgebruik door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Meer over het huis is te vinden op: http://www.amsterdamsegrachtenhuizen.info/gracht/hge/hge500/hg20476/?tx_sbtab_pi1%5btab%5d=1

Herengracht 476_0002Herengracht 476_0001 Herengracht 476

Wij zijn gaan scannen in twee kamers, de grote zaal voor ontvangsten en een voorkamer. Vanuit de grote zaal kijk je door langgerekte ramen uit over de tuin. Deze grote raampartijen waren voor de scanner problematisch. Reflecterende of doorzichtige delen worden niet herkend en daarom zitten er gaten in het model. De scans zijn van mindere kwaliteit, maar toch beter dan verwacht gezien de tests op de faculteit. Dit geldt ook voor het model van de voorkamer.

Later nog een aantal details van het huis geprobeerd te scannen met het doel deze te verwerken in de uitwerking van de kamers. Dit ging perfect.

In de middag in het depot van het Rijksmuseum een schotel van hetzelfde servies gescand, resultaat:

photo 1

Hoewel de modellen veel beter geworden zijn dan verwacht wanneer we ze vergelijken met de tests, is er nog veel werk te doen.

De modellen zijn geen gesloten objecten geworden waardoor we deze met de hand zullen moeten bewerken om het gewenste resultaat te bereiken en ze uiteindelijk te kunnen printen als een tastbaar 3D object.

Ook wordt kleur niet meegenomen wanneer de modellen geëxporteerd worden naar een 3D programma en zullen we ze zelf aan de hand van de gemaakte foto’s moeten optimaliseren.

De komende tijd gaan we hieraan werken, update volgt!

Be Sociable, Share!

Comments are closed.